Vanliga frågor om Fillers
Vad är fillers?
Fillers är en estetisk behandling där man injicerar ett fyllnadsmedel under huden för att reducera rynkor, släta ut fina linjer eller öka volymen i områden som läppar, kinder eller käklinje. Behandlingen används för att skapa ett ungdomligare och mer definierat utseende.
Vad består fillers av?
Fillers består vanligtvis av hyaluronsyra, ett ämne som naturligt finns i huden och hjälper till att behålla fukt och volym. Syntetiskt framställd hyaluronsyra används för att fylla ut områden som förlorat volym, reducera rynkor och förbättra hudens elasticitet och struktur.
Vad är hyaluronsyra?
Hyaluronsyra är ett naturligt ämne som vi har i våra kroppar, främst i huden, bindväven och ögonen. Den huvudsakliga funktionen är att binda fukt, vilket hjälper till att hålla huden återfuktad och fyllig. Med åldern minskar kroppens produktion av hyaluronsyra, vilket leder till torrhet, rynkor och förlust av volym i huden. Inom estetiska behandlingar används syntetisk hyaluronsyra för att återställa dessa effekter.
Fillers, funktion och livslängd
Hur fungerar fillers?
Man använder fillers genom att injicera det under huden. Hyaluronsyran (som fillers består av) binder vatten, vilket skapar volym och fyller ut området där den injiceras. Detta hjälper till att släta ut rynkor, fina linjer och ge volym till områden som läppar, kinder och käklinje.
Resultatet blir ett fylligare och ungdomligare utseende. Effekten är tillfällig, eftersom kroppen naturligt bryter ner hyaluronsyran över tid.
Hur länge håller fillers?
Fillers håller vanligtvis från 6-12 månader till 24 månader, beroende på flera faktorer som typ av filler, behandlat område och din individuella ämnesomsättning.
Fillers baserade på hyaluronsyra bryts gradvis ner av kroppen över tid, så effekten avtar successivt. Behandlingar i områden med mycket ansiktsrörelser, som läpparna, kan ha kortare varaktighet jämfört med andra områden som har mindre ansiktsrörelser exempelvis kindben.
Läs mer om detta i vår artikel om fillers livslängd
Vart tar fillers vägen?
När fillers bryts ner av kroppen, återabsorberas de av kroppen på ett naturligt sätt. Hyaluronsyra-fillers bryts ner och elimineras via kroppens naturliga processer. Detta sker successivt, och du märker inte att fillern ”försvinner” över en natt – istället minskar effekten gradvis över tid. Gör detta ont?
Går det att ta bort fillers?
Ja, fillers som är baserade på hyaluronsyra kan lösas upp med ett enzym som heter hyaluronidas. Om du av någon anledning inte är nöjd med resultatet eller om det uppstår komplikationer, kan din behandlare injicera hyaluronidas för att bryta ner fillern och återställa området till sitt ursprungliga tillstånd.
Detta gör fillers till en flexibel behandling med en reversibel process.
Frågor kring smärta och värk
Gör det ont att göra en fillerbehandling?
Många undrar om fillerbehandlingar är smärtsamma. Upplevelsen varierar från person till person, men de flesta beskriver smärtan som mild och hanterbar. Områden som läpparna kan vara känsligare, men de flesta kliniker använder numera bedövningssalvor eller injektioner för att minimera obehaget. En skicklig behandlare ser till att du känner dig bekväm och att smärtan hålls till ett minimum.
Får man bedövning innan en fillerbehandling?
Ja, vi och de flesta kliniker erbjuder någon form av bedövning innan behandlingen. Vanligtvis används en bedövningskräm som appliceras på området för att minska smärtan. I vissa fall kan även lokalbedövning användas, särskilt om behandlingen görs på känsliga områden som läpparna. Detta gör upplevelsen så bekväm som möjligt för patienten.
Är det farligt att göra fillers?
Fillers med Hyaluronsyra har fastställts som en säker metod och är en extremt populär metod för estetiska skönhetsbehandlingar.
Precis som alla medicinska ingrepp, så finns det risker för biverkningar. Däremot så är det väldigt viktigt att endast göra behandlingar på seriösa salonger med personal som har rätt utbildning.
Om man gör en behandling hos oss, som utbildade sjuksköterskor och tandläkare, så kan man känna sig trygg i att man kommer till en kompetent utövare.
Läs även: Är det farligt att göra fillers?
Gör det ont när filler försvinner ur kroppen?
Då ska man undvika fillers
När får man inte göra fillers?
Det finns flera tillfällen när det är bäst att undvika att göra fillers, och det är viktigt att ta hänsyn till dessa för din säkerhet och hälsa. Här är några situationer när du inte bör genomgå en fillerbehandling:
- Gravid eller ammande
- Aktiva hudinfektioner
- Om du är sjuk
- Blodförtunnande mediciner
- Allergier eller överkänslighet
Kan man utföra fillerbehandlingar om man är sjuk eller har herpes / munsår?
Det är viktigt att vara frisk när du får fillers, och om du har en aktiv infektion som feber, influensa eller herpes (munsår), rekommenderas det att skjuta upp behandlingen. Herpes kan triggas av injektioner, och därför bör du vänta tills infektionen har läkt.
Kan man utföra fillerbehandlingar när man är gravid eller ammar?
En fråga som ofta dyker upp är om fillers är säkra att använda under graviditet eller amning. Generellt rekommenderas det inte att göra en fillerbehandling när du är gravid eller ammar. Det finns ingen forskning som klart visar att fillers är skadliga under dessa perioder, men eftersom det inte finns tillräckligt med data för att garantera säkerheten, väljer de flesta läkare och kliniker att avråda. Att undvika onödiga risker under dessa tider är alltid det bästa valet.
Läs gärna mer på: ”Får man göra fillers när man är gravid”
Hur lång tid efter avslutad amning kan man göra en behandling?
Efter avslutad amning finns det inga specifika tidsramar för när du kan genomgå en fillerbehandling, men det är viktigt att kroppen har återhämtat sig från amningen. Ett vanligt råd är att vänta några veckor efter att du har slutat amma, så att hormonbalansen har stabiliserats. Rådgör alltid med din behandlare för att säkerställa att du är redo för ingreppet. Du kan läsa mer om detta i vår artikel om ”fillers när man ammar”.
Steg för steg
Så går en fillersbehandling till
Att genomgå en fillersbehandling är ett enkelt och smidigt sätt att framhäva dina naturliga drag. Här är en kortare steg-för-steg guide för hur processen går till hos oss.
Konsultation – Minst 48 timmar innan behandlingen
För att säkerställa att du får den bästa möjliga behandlingen kräver vi att du bokar en kostnadsfri konsultation minst 48 timmar innan din fillersbehandling. Detta gäller om du inte har varit hos oss tidigare eller om det har gått mer än 6 månader sedan din senaste behandling. Under konsultationen går vi igenom dina önskemål och behov för att skräddarsy behandlingen efter dina förutsättningar.
För att underlätta för dig erbjuder vi även digitala konsultationer via WhatsApp eller FaceTime, vilket gör det enkelt och bekvämt att få rådgivning oavsett var du befinner dig.
Behandlingen – Snabb och smärtfri
Själva fillersbehandlingen tar vanligtvis mellan 30 och 60 minuter, beroende på vilka områden som behandlas. Våra certifierade specialister använder sig av de senaste teknikerna för att säkerställa att behandlingen både är effektiv och skonsam. Du får exakta och naturliga resultat, anpassade efter dina individuella behov.
Eftervård – Viktiga råd att följa
Efter behandlingen är det viktigt att följa några enkla eftervårdsråd för att säkerställa ett optimalt resultat och minimera risken för komplikationer:
- Undvik att röra eller massera det behandlade området.
- Håll dig borta från extrem värme eller kyla.
- Undvik träning under de första 24 timmarna.
- Använd inte smink på det behandlade området inom 24 timmar efter behandlingen.
- Undvik att konsumera alkohol under de första 48 timmarna.
Genom att följa dessa rekommendationer optimerar du resultatet av din fillersbehandling och minskar risken för eventuella biverkningar.
Andra vanliga frågor
FAQ
Kan man röka eller snusa efter behandlingen?
Rökning och snusning bör undvikas direkt efter en fillerbehandling, eftersom det kan påverka läkningsprocessen negativt. Rökning försämrar blodcirkulationen och kan fördröja kroppens återhämtning, vilket kan leda till svullnad eller infektion.
Det är bäst att undvika dessa vanor i minst 24 timmar efter behandlingen för att ge kroppen bästa möjliga chans att läka snabbt och effektivt.
Vad händer om jag röker efter fillers?
Eftersom att blodcirkulationen påverkas negativt av just nikotin leder användande av snus eller cigaretter till att hudens läkningsprocess försämras.
Samma gäller även för alkohol.
Därav rekommenderar vi att man undviker detta i 24 h.
Får man pussas efter fillers?
Det är bra att undvika att kyssas i ungefär 24h efter man har gjort fillersbehandling i läpparna.
Detta för att man helst inte vill ändra formen (samma gäller med att massera området) och undvika eventuella bakterier.
Hur länge håller fillers i ansiktet?
Fillers i ansiktet håller olika länge beroende på vilket område i ansiktet man gjort fillers. Exempelvis är det längre livslängd på haka eller kindben än läppar, eftersom att muskler kring läppar används mer och utsätts för fler rörelser.
Läs mer om detta längre upp.
Hur ser man ut direkt efter filler?
Behandlingens resultat syns omedelbart, men det är vanligt att området blir svullet, rött och ömt efteråt. Vanligtvis avtar svullnaden inom en till tre dagar, men i vissa undantagsfall längre än så.
Får man sola efter fillerbehandling?
Vi rekommenderar att man undviker direktsol, exempelvis genom solning i ett dygn efter behandling.
Vad kostar fillers?
Att göra fillers hos Sara’s Beauty kostar från 1500kr, men detta beror helt på vilket område och vilken mängd som används.
Se även våra priser för fillers
Få en kostnadsfri konsultation
Ta första steget mot dina skönhetsmål med en kostnadsfri konsultation på Sara’s Beauty & Esthetic. Våra experter kommer att bedöma dina behov och skräddarsy en plan just för dig. Boka din tid idag och börja din resa till ett mer självsäkert, strålande dig.