Är fillers farligt?

Lär dig mer om eventuella risker, få svar på frågor och myter om fillers.

Introduktion om säkerhet med fillers

Är det farligt med fillers farlig? Det är en fråga många ställer sig när de överväger att förbättra sitt utseende med estetiska behandlingar. Det finns mycket desinformation där ute, och det är lätt att känna sig osäker.

I den här artikeln ska vi dyka djupt in i sanningen bakom fillers – från hur de fungerar till vilka risker du bör vara medveten om. Låt oss räta ut alla frågetecken och ge dig den information du behöver för att fatta ett välgrundat beslut.

Vad är egentligen fillers?

Fillers är en typ av estetisk behandling där man injicerar ämnen under huden för att fylla ut rynkor, släta ut fina linjer eller ge volym till specifika områden, såsom läppar, kinder eller käklinje.

De vanligaste fyllnadsmedlen är baserade på hyaluronsyra, ett ämne som naturligt finns i huden och hjälper till att behålla fukt och volym.

Med åldern minskar kroppens produktion av hyaluronsyra, vilket leder till torrhet, förlust av volym och uppkomsten av rynkor. Inom estetisk medicin används syntetisk hyaluronsyra i fillers för att återställa förlorad volym, släta ut rynkor och förbättra hudens struktur.

Läs gärna även mer om fillers

Är fillers farligt för hälsan?

Många kliniska studier stöder att fillers är en säker skönhetsbehandling, så länge det utförs på rätt sätt och av kvalificerad samt utbildad personal. Precis som alla medicinska ingrepp, så kan man uppleva biverkningar med behandlingar.

Hur pass säkert det är att genomgå en fillerbehandling avgörs egentligen på flera faktorer, men man kan sammanfatta de till kvalifikationer hos utövaren, vilken typ av filler och individuella faktorer.

Kvalifikationer hos utövaren

En kvalificerad och erfaren injektionsspecialist minskar risken för komplikationer. Utöver lagkrav på utbildning är det viktigt med erfarenhet inom området för att säkerställa korrekt teknik.

Att välja en skicklig injektionsspecialist är som att välja en skicklig hantverkare – detaljerna är viktiga. Precis som du inte skulle låta vem som helst måla om ditt hem, bör du heller inte låta vem som helst arbeta med ditt ansikte.

Vad krävs för att få utföra fillersbehandlingar?

För att få utföra fillerbehandlingar så behöver man vara en legitimerad sjuksköterska, tandläkare eller läkare. Detta regleras även i lagen om estetiska injektionsbehandlingar.

Finns det risker när fillers försvinner ur kroppen?

En vanlig fråga vi får från våra kunder är: ”Vad händer när mina fillers försvinner?” Svaret är ganska enkelt och lugnande. Fillers, som baseras på hyaluronsyra, bryts naturligt ner av kroppen över tid.

När fillern börjar brytas ner sker detta gradvis och naturligt. Kroppens enzymer bryter ner hyaluronsyran, och den absorberas helt och hållet av kroppen. Hur snabbt detta sker varierar beroende på flera faktorer som din ämnesomsättning, livsstil och vilken typ av filler som har använts.

En vanlig missuppfattning är att när fillern försvinner, skulle huden se ”värre” ut än innan behandlingen, men så är inte fallet. Din hud återgår gradvis till sitt naturliga tillstånd. Faktum är att vissa patienter upplever att deras hud ser bättre ut även efter att fillern försvunnit, tack vare den fuktbindande och återställande effekten som hyaluronsyra ger.

Så du behöver inte oroa dig för att ditt ansikte plötsligt skulle förlora volym eller form när fillern försvinner, inte heller att det är farligt för kroppen.

Det är en gradvis process där din kropp tar hand om det på ett naturligt och smidigt sätt.

Individuella faktorer

Många kliniska studier stöder att fillers är en säker skönhetsbehandling, så länge det utförs på rätt sätt och av kvalificerad samt utbildad personal. Precis som alla medicinska ingrepp, så kan man uppleva biverkningar med behandlingar.

Hur pass säkert det är att genomgå en fillerbehandling avgörs egentligen på flera faktorer, men man kan sammanfatta de till vilken typ av filler, kvalifikationer hos utövaren och individuella faktorer.

"Dr. Margit Svensson, specialist inom estetisk medicin, säger: 'Fillers kan vara ett säkert och effektivt sätt att föryngra ansiktet, men det är viktigt att välja en kvalificerad behandlare och att vara medveten om de individuella riskerna.'

Vilka biverkningar / komplikationer kan man få efter en behandling med fillers?

Efter en fillerbehandling kan man uppleva olika biverkningar, inklusive:

  • Rodnad och svullnad: Vanliga efter behandling och brukar avta inom några dagar.
  • Blåmärken: Kan uppstå på injektionsstället och försvinner vanligtvis inom ett par veckor.
  • Smärta och ömhet: Temporärt obehag vid injektionsstället.
  • Knölar eller ojämnheter: Kan bildas om fillern inte fördelas jämnt eller om den migrerar.
  • Infektion: I sällsynta fall kan en infektion uppstå vid injektionsstället.

Eftersom att vi på Saras Beauty & Esthetic är utbildade tandläkare så kan ni känna er trygga i att vi ger er rätt råd både inför behandlingen och efteråt. Vi tar även rätt beslut i vilka fall vi utför en behandling baserat på ditt hälsotillstånd.

Har du fler frågor du vill få svar på?

Tveka inte på att kontakta oss över telefon eller via vårat kontaktformulär så hjälper vi gärna dig vidare!

Få en kostnadsfri konsultation

Ta första steget mot dina skönhetsmål med en kostnadsfri konsultation på Sara’s Beauty & Esthetic. Våra experter kommer att bedöma dina behov och skräddarsy en plan just för dig. Boka din tid idag och börja din resa till ett mer självsäkert, strålande dig.

Kontakta oss via telefon

073-7575755